četvrtak, 10. studenoga 2016.

BOSNA I HERCEGOVINA❤❤BiH★

Opšti podaci Bosna i Hercegovina se nalazi na jugoistoku Evrope u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva 
Njena ukupna površina je 51.129 km2
 Bosna i Hercegovina graniči sa Republikom Hrvatskom (931 km), Srbijom (375 km) i Crnom Gorom (249 km). Sjevernim dijelom Bosna i Hercegovina izlazi na rijeku Savu, a južnim na Jadransko more kod Neuma. 
Bosne i Hercegovine je izrazito brdsko-planinsko, sa prosječnom nadmorskom visinom od 500 m. Od ukupne površine BiH, 5% otpada na ravnice, 24% na brežuljke, 42% na planine, a 29% zauzima krš. (NEAP, 2003) Bosna i Hercegovina je uređena Dejtonskim sporazumom, prema kojem se sastoji od Federacije BiH (10 kantona), Republike Srpske i Distrikta Brčko.
  Stanovništvo Prema procjenama UNHCR za 1999. godinu ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine se kreće oko 3.894.000. Od toga 2.381.496 (61%) stanovnika

 Na prostoru naše države se nalazi najveći dio zapadne zone mlađih vjenačnih planina  Dinarida. Dinarski planinski pojas postepeno se spušta na sjever prema Savi, dok se prema jugu spušta naglo, u prostor niske Hercegovine i Jadranskog primorija.
ヘヘヘへㄟへ

 Klimu Bosne i Hercegovine određuje više geografskih faktora. Veliki uticaj imaju: Atlanski okean na zapadu, Sredozemno i Jadransko more na jugu, te prostrane kontinentalne mase Evrope na sjeveru, Azije na sjeveroistoku i istoku, te Afrika na jugu. 
〰〰〰〰


Bosna i Hercegovina raspolaže slatkim i slanim vodama. Prema svjetskim standardima naša zemlja obiluje kopnenim vodama visokog kvaliteta. Hidrografsku mrežu čine brojni površinski i podzemni kraški tokovi. U Dinarskim planinskim masivima se nalazi izvorište najvećeg broja naših vodotoka.

Najpoznatiji izvori mineralne vode se nalaze u Kiseljaku, Srednjem Busovači, Srebrenici, Žepi, Tešnju, Maglaju, Žepču itd. Najtopliji termalni izvor je banja Ilidža, gdje temperatura iznosi 580C. 
 Naše primorje se nalazi južno od delte Neretve gdje u ukupnoj dužini od 22 km Bosna i Hercegovina izlazi na Jadransko more i ima površinu od 8 km2

Nema komentara:

Objavi komentar